zar

Zárjavítás

Emlékkönyv lapjait, vagy a telekvégi kerti sufni rozsdásodott eszközeit őrző lakatok miatt valószínűleg nem érdemes a KISOKOS mobil applikációjához fordulni, viszont lakás, iroda, vagy épp garázs zárszerkezetének beszerelése, javíttatása, cseréje miatt mindenképp. Ha kizárta magát, elvesztek vagy illetéktelen kezekbe kerültek kulcsai, ajánlatos 24 órán belül intézkedni az érintett zárak cseréjéről. Minden munkát, ami életet, értéket védő zárakat érint, csak zárszerelő szakemberrel végeztessünk! Ha ezek biztonsága a tét, szakszerű tapasztalat hiányában akár óriási kár is érhet minket.

Zárszerelő szolgáltatásból és különféle beszerelhető szerkezetekből pedig szerencsére számos opció áll már rendelkezésre manapság. Sokszor akkor is szükséges a teljes zárcsere, amikor csupán egy alkatrész hibásodott meg, mert ennek javítása, majd újbóli visszaszerelése okozhat olyan komoly változást a zárban, ami miatt a javítás után működésképtelen lesz, vagy nagyon hamar tönkremegy.

A csereprocedúra egyszerű, gyors, és igazán pénztárcabarát megoldások is léteznek már a zárak piacán. Ezekből összegyűjtöttük a legelterjedtebbek alapvető jellemzőit: a biztonsági rács különálló szerkezet, nem érinti sem a már meglévő ajtót, sem a zárakat.

A biztonsági ajtó speciális zárakkal kiegészített erős védelem, ellenáll a feltörésnek, feszítésnek és a fúrásnak is. A hevederzár biztonsági ajtó hiányában kiemelten szükséges szerkezet, mely kétoldali rudazattal tartja stabilan az ajtót, ellenáll a feszítésnek. A zár legvékonyabb alkatrésze a középen lévő 3 mm-es zárbetét, ezért ez a legtöbb betörés prédája. Ennek sérthetetlenségét biztosítja a törésvédő pajzs.

A mesterembereken viszont nem éri meg spórolni, mert lehet bármilyen csúcskategóriás a zárszerkezet, ha szakavatatlan kezek szerelik be, nagyobb kockázatot jelenthet, mint a leggyengébb lakat.